Pasen

Hoe maak je Pasen duurzamer?

Kijk aan, wat leuk. Pasen staat op de stoep. Goed gevulde tafel met je lievelings mensen die gezond zijn. En happy. Wat een feest. Zeker als je met onze tips voor een duurzaam Pasen gaat. Dat is leuk voor jou, leuke voor je familie en vrienden en nog leuker voor de natuur. 

#1: Voorkom wegwerpproducten

Hartstikke cosy zo’n plastic paaskleed, plastic paaseieren voor in de paastak. Afijn, je kent het wel. Blijmakers voor de koters, minder leuk voor het milieu. Vaak wordt het na één keer weggegooid. Dag plastic. Vervuilend in de maak (want aardolie) en voor het milieu. En dan blijft er altijd nog het deel over wat niet te recyclen is.

Moraal van het verhaal: laat het single-use spul lekker voor wat het is in de (online) shop liggen. Koop liever een tafelkleed van natuurlijk materiaal dat je in een 30 graden-wasje kan meedraaien. En die paaseitjes voor in de boom dan? Die zijn er zat in houten versies te verkrijgen. Of je gaat lekker zelf met het kroost aan de knutsel. Eco Easter heeft op Pinterest ontzettend leuke tips voor een duurzaam Pasen = duurzame paasversiering.

#2: Koop een duurzaam bosje (of paastak)

Wat de kerstboom voor Kerst is, is de paastak voor Pasen. In lijn met voorgaande: stel je bent verslingerd aan een paastak en wil er eentje in huis halen. Kies dan het liefst voor een echte paastak, dus niet de plastic varianten die er zijn. You know why. Het gros van de paastakken zijn wilgentakken. Wilgen waar ons land rijk aan is en die dus ook vaak uit eigen land komen.

Daarnaast wil je de binnenboel wie weet wel verder versieren met wat lentegroen. Narcissen, tulpen, hyacinten, blauwe druifjes. Voor veel bloemgewassen is dit het seizoen. Iets wat het beste advies voor bloemen kopen is. Je hoort het ons in een paar niets-te-verbloemen blogs terug nog zeggen: “Koop lokaal, koop in het seizoen.” Nou lokaal zijn de lentebloeiers er genoeg in ons bloembollenland. Waar je dus met de seizoenen kan mee-eten, kan je dat ook met een bloemetje in huis halen. De Hollandse Bloemenkalender is je beste bloemenbuddy, ook voor een duurzaam Pasen.


Lees ook – Bloemendossier: 5x vul je vaas met duurzame bloemen

#3: Snoep (h)eerlijke chocolade

Pasen en chocolade zijn twee handen op één buik. Nu vertelden we je eerder al over de bittere bijsmaak van chocolade. Lang niet alle, maar het gros is niet vies van oneerlijke praktijken. Achter die shiny wikkels schuilt vaak een hartverscheurend verhaal. En dat zit ‘m negen van de tien keer in de cacao. Vaak wordt er namelijk tropisch regenwoud illegaal voor gekapt. Kale vlaktes waar cacao (en vaak rubber en palmolie, ook geen lieverdjes) worden verbouwd. Prachtige plekken verdwijnen, waardoor we er alleen nog op foto’s bij kunnen wegdromen.

Om het nog niet te hebben over de barre omstandigheden waarin de cacaoboeren (en kids…) werken en het schamele loon dat ze krijgen. En wat vaak over het hoofd wordt gezien: de bombastische berg aan afval dat hand in hand met de cacao gaat. Cacao is een tropische vrucht dat meer in z’n mars heeft dan alleen de cacaoboon. Vaak belanden de pulp en doppen bij het afval en wordt het verbrandt. Gelukkig distantiëren steeds meer landen zich ervan, en wordt het onder andere als bodembedekker en biobrandstof voor energiecentrales gebruikt. Duimpjes omhoog!

Koop hier de meest duurzame chocolade met Pasen

#4: Zoek vuil, geen paaseitjes

Uhh, ja echt. Steeds vaker vangen we op dat ouders met hun spruit(en) dit jaar geen paaseieren gaan zoeken, maar zwerfvuil gaan prikken. Ze vinden het niet meer van deze tijd (willen zich nuttiger maken en de kids wat bijbrengen) of vinden het maar wat vies tussen de honden- en kattenpies. En die eieren dan? Als beloning na de work-out in de ochtendglorie krijgen de koters een paar chocolade paaseitjes. Alleen maar winnaars!

#5: Ga voor natuurlijke verf

En jawel, nog meer eipraat. Naast eieren eten, willen de kleintjes ze ook het liefst schilderen. Nu is bij lange na niet alle verf heel milieuvriendelijk (en dus geen onschuldige voor je snoes). Vaak zitten ze vol toxische stoffen, aardolie en andere rotzooi. Wil je niet. Veel verftabletten voor de eieren zijn er niet vies van.

Zijn er natuurlijke opties voor een duurzaam Pasen? En of! Milieudefensie heeft een waar groente-en-fruit verfrecept voor je, zodat je daarna samen creatief kan losgaan. Zo maak je roze verf van bieten of bessensap, oranje krijg je van wortel of sinaasappelschillen, geel van kurkuma en blauw van rode kool.

We citeren: “Snijd de gewenste groenten of fruit in stukjes. Doe de eieren in een pannetje. Gooi de groente of het fruit erbij. Voeg een scheutje azijn toen en laat 15 à 20 minuten in koken.”

Paaslunch

#6: Ga voor planet proof broodbeleg

Meer dan ooit jubelen we voor de paasbrunch. Eerst zoet, dan hartig om af te toppen met nog iets zoets. Hè gezellig zo’n tafel volgeladen met lekkers. Ook hier kan je met een paar simpele wisselingen er een duurzaam Pasen van maken.

Laat de dierlijke producten bijvoorbeeld eens achterwege. Ontdek eens wat voor delicieuse alternatieven er in het schap liggen. Van plantaardige-niets-dierlijks aan leverworst tot voor-mij-geen-zuivel kaas. Het is het proberen waard! En weer eens iets anders. Nu horen we je denken: “En de eitjes dan?” Zeker waar, niet vegan. Niet vega. Wel heel pazig. Kies in dat geval het liefst voor biologische eitjes of exemplaren met 3 Beter-Leven sterren.

Weet je wat. We delen gelijk onze favoriete ontbijtmerken, waarmee je een duurzaam Pasen (en de lente) op tafel zet. Paasbest paasontbijten dus. Blije eitjes verzekerd!

 • Check welke vegan broodbeleg merken er zoal zijn
 • Puur natuur granola van Sue uit Rotterdam
  Sue zonder suiker verpakt ontbijtgranen plasticvrij voor ons. Want wat is een BrunchBox voor Pasen zonder granola. Een dubbel duurzaam lekkere begin van je dag.
 • Overtollig vers fruit in THIJS-drinks
  Wist je dat veel, heel veel fruit zonder blikken of blozen in de kliko belandt simpelweg, omdat ze wat schoonheidsfoutjes hebben? Heus, is zo. Als sous-chef was Thijs er dagelijks getuige van. Niet z’n cup of tea. Het maakte ‘m dorstig om iets lekkers van de buitenbeentjes te maken. Zo gezegd zo gedaan. Hij gaf het afgedankte fruit een glansrol in zijn 100% natuurlijke vruchtensappen en ijsthee. THIJS-drinks was een feit. Proosten we op!
 • Yespers
  Maak plaats, maak plaats, maak plaats voor deze cashewpasta van Yespers. Nog zo’n sterspeler voor een duurzaam Pasen. Eentje die niet alleen lekker is vanwege de smaak, maar ook vanwege z’n groene karakter.
 • Duurzaam theetje
  Onze showstoppers zijn toch wel de duurzame theetjes. Lees er het fijne over in ons ‘Theedossier.’
 • Natuurvriendelijke koffie van Magic Coffee
  No filters. No cups. No pads. Wél alle type koffies die je maar wil. Met de slaap nog in je ogen strompel je naar je best buddy in de ochtend: je koffiemachine. Zou je denken. Magic Coffee slaat die stap over. Verse koffie zonder machine. Ho, wacht, stop. Rewind, please! Ze doen een (koffie)boekje open over de gigantische afvalberg dat samenhangt met een bakkie pleur. Hun alternatief? Vloeibare koffiebonen. Zo’n typisch waarom-ben-ik-er-niet-opgekomen idee. Geen waste, wel heel veel taste.
 • Ook handig: no waste coconut bowls van Ro Jungle
  Haal tropical vibes in huis met deze karamba knappe coconut bowl van to Jungle. Ideaal voor smoothie tot buddha bowls. Bowls met een boodschap!
 • Recept voor het beste vegan paasbrood: Wat is een duurzaam Pasen zonder paasbrood. Inderdaad, die vol met spijs waar je maar van blijft snoepen. Isabel Boerdam van De Hippe Vegetariër heeft een recept voor een verrukkelijk lekkere vegan paasstol. Nog steeds is het knaplastig om ze in de supermarktschappen te vinden, dus dan toch zelf aan de bak

Bron: https://zustainabox.nl/6-tips-duurzaam-pasen-vieren/