Raymond Klaasing
Raymond Klaasing
Hoe bent u in functie gekomen als lid van Raad van Advies bij IntelligentFood?
“Ik ben door Junion gevraagd destijds in zijn nieuwe corporatie toe te treden als Raad van advies. Junion heeft in eerste instantie zijn afstudeerproject bij mij gedaan op de Fabriek, op de bakkerij in Beuningen. Dus zo ken ik Beuningen vanuit het verleden. En ja, zo is dat balletje gaan rollen en ben ik altijd een enthousiaste supporter van zijn ideeën geweest en help hem daarbij waar mogelijk. (…) En ja, we hebben ook wel een goede klik. Ik vind het wel mooi dat hij pioniert op het gebied van de circulaire economie. En daar partijen bij elkaar probeert te brengen om toch van een reststroom toch weer een mooi product te maken. En wat ik helemaal waardeer is gewoon zijn passie daarvoor. En de onuitputtelijke drive die hij erin stopt om toch zijn dingen voor elkaar te krijgen, dat is echt een voorbeeld.”
Wat zijn uw hoofdverantwoordelijkheden als director operations at Europastry?
“Heel breed. Dat gaat van de dagelijkse aansturing via de plant managers van de productieprocessen in de bakkerij. Kwaliteit valt onder mij als eindverantwoordelijke, stuk technische dienst, een stukje engineering, projecten, supply chain. Dat is zeg maar, de hele scope. Inkoop zit daar ook nog onder, dus eigenlijk alles, behalve finance, marketing en ICT. Over twee bakkerijen heen.”
Hoe belangrijk is duurzaamheid voor u?
“Heel belangrijk, om verschillende redenen en dat is vanuit de persoonlijke overtuiging dat we allemaal een steentje kunnen bijdragen. Twee, het kan ook bijdragen tot de kostenbesparing, maar ook met name een stukje verbetering van het milieu en drie, niet in die volgorde per se, volgorde van belangrijkheid, maar er wordt ook steeds meer vanuit de klant gevraagd naar wat jullie initiatieven zijn op duurzaamheid en duurzaam ondernemen.”
Met wat voor duurzaamheidsuitdagingen wordt uw organisatie geconfronteerd?
“Ja, een hoofddoelstelling is het terugdringen van de co2-uitstoot natuurlijk. En door met name op scope 1, 2 en 3 verschillende initiatieven te ondernemen. Onze grootste co2-uitstoot zit met name in de scope 1 hè? Dus grondstoffen, aanlevering van grondstoffen en de C2 footprint van energie en grondstoffen. Dus we zijn echter wel aan het kijken, met duurzaamheidsprogramma’s kunnen we energie terugdringen en kunnen we andere soorten van energie gebruiken. Het begint met zonnepanelen, wind wokkels, dat soort dingen. Het zijn vaak maar in relatie tot wat je als fabriek verbruikt kleine stapjes, maar je moet ergens beginnen, zeg maar. Reduceren van afvalstroom, hè, dus dat is zonde dat het niet in het eindproduct terecht heeft gekomen om een product aan de klant te verkopen, want daar moet je eigenlijk het proces twee keer doen en eigenlijk wordt er een goed product afgewaardeerd naar de veevoeder. Nou, dat is op zich al een mooie stap, dat het niet tot afval wordt verwerkt. En het heeft dan nog een tweede leven in ieder geval als veevoeder. Voor de rest zit er natuurlijk de uitdagingen op, met name, heel actueel in de kosten van energie. En, we kijken ook heel goed naar steeds meer lokaal sourcen van de grondstoffen, hè? Wat normaal van verderaf werd gehaald, proberen we steeds dichterbij onze productielocaties in te kopen zodat er minder transport is. We kijken naar volle vrachtwagens, we kijken naar recycled papier en karton wat we gebruiken. Dus ja, het staat eigenlijk wel hoog op de agenda en het zit eigenlijk in alle aspecten van de organisatie.”
Wat zijn de 3 belangrijkste beslissingen die jullie het afgelopen jaar hebben gemaakt op het gebied van duurzaamheid?
“Het installeren van een energieteam, die zeg maar als team kijkt waar mogelijkheden zitten om energie en met name gasstromen ook het verbruiken van water te kunnen reduceren. Dat is een belangrijke. Eentje die al eerder genomen is, dat is de bouw van een nieuwe bakkerij die bij ons aan de overkant van de straat nu plaatsvindt. Dat is een co2 neutrale bakkerij. Dus dat is een mooie stap hé, dus we gaan van het gas af, we gaan alternatieve energiebronnen gebruiken. Een beleidsbesluit is dat al onze leaseauto’s die nu binnenkomen allemaal elektrische auto’s moeten zijn.”
En lukt het allemaal met het realiseren van die beslissingen?
“Ja, de policy voor leaseauto’s is aangepast, ik was nog de een van de laatsten die daar nog niet in mee ging, maar ik heb wel een hybride. Alle nieuwe Company cars, dat zijn allemaal elektrische auto’s. Nou, de nieuwe bakkerij die gebouwd wordt, wordt op het RIAM-normering gebouwd en is volledig co2 neutraal. En het energieteam voor zowel beide locaties die werken nou samen met Spanje, een uitwisseling van gegevens en ideeën. En dan worden er daadwerkelijk resultaten bereikt. En bijvoorbeeld in de fabriek, de conventionele verlichting, tl-verlichting of gasontladingslampen, in Beuningen wordt dat structureel jaar op jaar de secties vervangen door ledverlichting. Het gebeurt hier in Oldenzaal ook nog, maar nou kantoor. Waterverbruik, dus zetten we in de toevoerleiding naar de koppelpunt een restrictie in, zodat het waterverbruik aan de voorkant al minder wordt. Ja, zo zijn er een waslijst aan initiatieven die we doen om elke keer stapjes te maken.”
Wat zijn de 3 dingen of keuzes die u in uw persoonlijke leven heeft gemaakt of het gebied van duurzaamheid?
“Investeren in zonnepanelen heb ik in twee etappes gedaan, acht jaar geleden heb ik de eerste batterij erop gelegd. Ik heb thuis mijn privéauto, daar is de brandstofmotor vervangen door een elektrische auto. Ik hebt extra zonnepanelen neergelegd. Dus ik ben daar zeg maar energieneutraal nu. Ik probeer in de woning zoveel mogelijk van het gas af te gaan. Dat betekent ook dat een gasfornuis is vervangen door een inductiekookplaat. Wij stoken thuis, maar ik weet nou niet of het helemaal verantwoord is, maar veel meer op hout. En op de kachel van de airco, de warmtepomp en de gewone CV, die staat zo laat mogelijk.”
Zijn er nog dingen die u graag wilt verbeteren?
“Ja, ik zou uiteindelijk met mijn woning helemaal van het gas af willen. Dus een keer een investering doen in de warmtepomp en dan niet een hybride oplossing, maar gewoon echt volledig van het gas af, want ik heb genoeg zonnepanelen liggen om dat te kunnen supporten. En dan in combinatie met eigenlijk een, maar dat is nog een beetje een ontwikkeling, een accu thuis waarbij de gewonnen energie op kan slaan en op het juiste moment kan gebruiken thuis.”
En qua voedsel?
“Ja qua voedsel, dat zit eigenlijk al een beetje in ons DNA. Wij maken als wij koken thuis zeg maar, dan maken wij voor ons 3e genoeg en wat overblijft, dan is het meer, moet je denken in rijst of pasta dan gaat dat naar onze huisdieren toe en dat vullen we dan aan met brokken. En anders doen wij zeg maar, een iets grote hoeveelheid koken en dan zetten we dat in de diepvries voor de volgende keer als opwarm prakje. Er gaat bijna geen eten weg bij ons. ”
U gaat weg bij Europastry, wat voor nieuw avontuur gaat u hierna aan?
“Ik ga terug naar een oude werkgever. Ik ben 16 jaar geleden bij Saturn Petcare weggegaan als productiemanager en ik ben benaderd door een bedrijf via via of ik niet zin had om terug te komen als Director operations. Die uitdaging ga ik aan. Dus wat we daar maken is dierenvoeding voor de hond en de kat en dan moet je denken aan nat voeren in kuipjes en blikjes. Dus eigenlijk is dat ook al een goeie invulling, want daar worden slachtbijproducten en reststromen ook verwerkt tot dierenvoeding.”
Vindt u het belangrijk dat uw nieuwe beroep te maken heeft met duurzaamheid?
“Absoluut ja.”
Als het aan u ligt, wat heeft IntelligentFood over 3 jaar bereikt?
“Als het aan mij ligt, wat heeft IntelligentFood over drie jaar bereikt? Dat Junion succesvol is in zijn missie, en in Nederland de pionier is, maar ook andere bedrijven mee kan trekken in het herwaarderen van reststromen naar effect verkoop aan product. En dat heeft twee doelen, wat mij betreft, dus zorgen dat gewoon goed materiaal niet terechtkomt in een afvalstroom. En daar weer een mooi product van kan maken en Misschien ook producten die iets minder perfect zijn, ook weer een weg kunnen vinden naar Mensen die het Misschien iets minder breed hebben. En dus als hij succesvol wordt, dan zijn we denk ik in Nederland heel veel bedrijven met elkaar aan het verbinden om nou ja ervoor te zorgen dat de reststromen weer opnieuw gewaardeerd worden. Eigenlijk hoop ik dat Junion succesvol is in zijn missie, want dan hebben we een paar mooie stappen gemaakt.”