Joost Hamelink
Joost Hamelink
“Ik ben Joost Hamelink. Ik werk sinds kort voor Acorn, dat is een onderdeel van de Rabobank die carbon credits certificering doen voor kleine boeren in ontwikkelingslanden. Dat doe ik sinds september en daarvoor heb ik op verschillende plekken gewerkt, verschillende organisaties, eigenlijk altijd als Sustainability manager in agri-food en zodoende ook aangehaakt bij de Raad van advies voor IntelligentFood.”
Hoe bent u in functie gekomen als lid van de Raad van Advies bij IntelligentFood?
“Junion had mij gevraagd. Ik werkte toen nog als sustainability manager bij een bedrijf in de levensmiddelenhandel. En toen was Junion eigenlijk net een tijdje begonnen met IntelligentFood en vroeg hij mij of ik kon aanhaken bij de Raad van Advies.”
Hoe waren jullie dan met elkaar in contact gekomen?
“Via een wederzijdse vriend van ons.”
U bent pasgeleden begonnen bij een nieuwe baan. Wat zijn uw hoofdverantwoordelijkheden daar?
“Wat ik doe, nou wat ik zei, het onderdeel waarvoor ik werk doen carbon credits certificering voor kleine boeren in ontwikkelingslanden. Mijn hoofdverantwoordelijkheden op dit moment zijn eigenlijk het opzetten van partnerships met lokale organisaties in Afrika. Om zoveel mogelijk boeren aangesloten te krijgen bij het initiatief. “
Hoe belangrijk is duurzaamheid voor u?
Heel erg belangrijk. Ja in mijn loopbaan, zeg maar als ik kijk. En ja, je mag ook gerust even op mijn LinkedIn kijken als je wil weten waar ik allemaal gewerkt heb, maar. Ik ben zelf, dat is ongeveer 12/13 jaar geleden, begonnen met werken in de duurzaamheid en toen waren er eigenlijk nog heel weinig organisaties die daar echt veel mee deden. Toen begon het net een beetje te spelen, misschien dat je de eerste organisatie had waar je een duurzaamheidsmanager had, maar er gebeurde echt nog heel weinig. En als ik kijk hoe dat, hoe erg zich dat ontwikkeld heeft in de afgelopen 12 jaar, dat nu bijna ieder bedrijf zijn duurzaamheidsrapport heeft. Iedereen is ermee bezig en je hebt ook steeds meer van dit soort startups als intelligent food die aan het kijken zijn hoe ze onze voedselvoorziening duurzamer kunnen maken. Dus wat dat betreft is duurzaamheid voor mij ontzettend belangrijk.”
Waarom heeft u ervoor gekozen om het gebied van duurzaamheid in te gaan, wat was uw motivatie daarvoor?
“Dat is een goede vraag. Nou, het begon bij mij eigenlijk tijdens mijn studie een beetje te spelen van; ik zou graag wel wat meer willen. Ik heb wel meer een business-achtige studie gedaan, dat vond ik op zich heel leuk om te doen, dus ik vind het ook wel fijn om gewoon voor een bedrijf te werken. Het werkt nog altijd snel en lekker praktisch. Maar ik had ook zoiets van ja, ik wil wel iets meer doen dan alleen dingen verkopen of marketingplannen opstellen. En ja, eigenlijk begon je toen al te zien dat bedrijven door begonnen te krijgen van ‘oh wacht, we kunnen ook best wel impact hebben op belangrijke problemen die er in de wereld spelen’. En volgens mij is dat gewoon heel belangrijk, dat bedrijven zich daar bewust van worden, van welke impact ze kunnen hebben en zich daar ook op gaan inzetten. Dus dat het niet alleen gaat om winst maken, maar ook wat lever je op voor de mensen om je heen, dus voor je werknemers, voor andere mensen die met jouw bedrijf te maken hebben? Dus ik denk dat dat voor mij de motivatie was.”
Dus voordat u begon met werken op het gebied van duurzaamheid, was u in uw persoonlijke leven ook al bezig met duurzaamheid?
“Ja, dat klopt wel inderdaad, ja.”
Met welke duurzaamheidsuitdagingen wordt uw organisatie geconfronteerd?
“Oh, dat is een goede vraag. Poef, ja dat is een behoorlijke waslijst eigenlijk.”
U kan ook een top 3 opnoemen als dat het makkelijker maakt?
“Ja, het is voor mij ook lastig om te spreken namens Rabobank hiervoor hoor, omdat ik ook maar echt in een kleine afdeling zit die zich echt heel specifiek op een gebied richt. Maar ik denk dan dat klimaatverandering op één staat, gevolgd door bodemgezondheid, dat is ook iets waar we veel mee werken. En voedselzekerheid voor kleine boeren in ontwikkelingslanden, dat zijn eigenlijk de 3 belangrijkste thema ’s waarbij ik in mijn huidige werk mee bezig ben.”
Welke 3 dingen of keuzes heeft u in uw persoonlijke leven op het gebied van duurzaamheid gemaakt over de jaren heen?
“Ik heb vaak langer als Sustainability Manager gewerkt, dan krijg je ook altijd wel vragen van mensen; ‘moet ik dit doen of dat doen?’. En ik denk wat ik zelf de afgelopen jaren of de afgelopen tijd heb gedaan, sowieso zelf geen auto, dus dat scheelt al heel veel. Gewoon kijken naar wat de belangrijkste dingen zijn die je zelf kunt doen en zo. We zijn met de trein op vakantie geweest van het jaar, in plaats van met het vliegtuig en we eten steeds minder vlees. En proberen met eten ook te zoeken naar manieren om voedselverspilling tegen te gaan, dus kleinere porties kopen, circulaire producten inkopen en zoveel mogelijke duurzame producten kopen.
Zijn er nog dingen die u wilt verbeteren of nog graag wilt verduurzamen?
“Ja, eigenlijk constant, op elk gebied. Het liefste zou ik natuurlijk gewoon helemaal geen voetprint willen hebben, dus ik ben eigenlijk constant aan het kijken van; wat zijn mijn top 3 problemen? Of top 3 dingen die ik heb thuis. Of top 3 dingen die bijdragen aan mijn voetprint en wat ik daaraan kan doen. We kunnen meer doen van wat we al deden, dus beter letten op voedselverspilling en circulariteit, denk ik, van de dingen die wij kopen.”
Als het aan u ligt, wat heeft IntelligentFood over 3 jaar bereikt?
“Als het aan mij ligt, over 3 jaar heeft IntelligentFood beweging in gang gezet in de Nederlandse voedselindustrie om voedselverspilling te verminderen, waarbij eigenlijk verschillende partijen binnen de voedselsector met elkaar samenwerken om hun reststromen om te zetten in iets van waarde. Bij voorkeur gewoon in nieuwe voedselproducten die mensen ook kunnen consumeren. En het liefste zou ik zien dat, nou ja 3 jaar is misschien een beetje ambitieus, maar als we gewoon op nationaal niveau een beweging in gang hebben kunnen zetten waarbij al die reststromen kunnen worden benut, dat zou een mooie ambitie zijn.”